#21 - HOMESCHOOLEN

Een van de dingen waar je ook rekening mee moet houden als missionair gezin is scholing. De kinderen moeten gewoon les krijgen en leren, maar elke keer een andere school is natuurlijk echt niet bevorderlijk voor hun binding. De internationale scholen zijn privé en kosten per jaar het dubbele van onze reis naar Amerika en vallen dus ook af. De laatste optie: Thuisonderwijs.

Al voordat we Amerika en het reizen echt concreet op onze radar kregen, was ik me al aan het verdiepen in scholing. Wat wilde ik voor (soort) school en onderwijs? Ramon en ik hadden ook best wel veel geleerd van onze tijd in Israel en eigenlijk wilden we ook dat dingen als bijbelse feesten op bijbelse tijden enzo werden gevierd. Maar vind maar eens een school die dat doet en voldoet aan hetgeen wat je wilt in onderwijs. Toen kwam ik via een vriendin al bij TO terecht en ik was best wel geïntrigeerd. Van nature schrik ik niet echt van nieuwe, onbekende dingen, dus ik ging wat onderzoek doen. Bleek dat TO door heel veel onderzoekers in Amerika (waar TO ondertussen een erkende onderwijsvorm is) als een zeer goede optie werd gezien, met resultaten die ertoe leidden dat universiteiten als Harvard zelfs extra graag TO-kinderen willen werven. Toen vervolgens de Amerika-plannen steeds meer vorm begonnen te krijgen, hakten wij de knoop door: we gaan het gewoon proberen en kijken of het bij ons past.

Sinds we die keuze hebben gemaakt en nu (sinds september) bezig zijn, hebben we enorm veel vragen gekregen over thuisonderwijs. Dus het leek me leuk om hier een keer iets over te schrijven, met de meest gestelde vragen als leidraad.

mag dat in nederland? en hoe werkt dat dan?

Ja, het mag in Nederland. Er is in de leerplichtwet opgenomen dat ouders op basis van 3 verschillende redenen een vrijstelling aan kunnen vragen.

  1. Als een kind niet in staat is om naar school te gaan (bijvoorbeeld als ze gehandicapt zijn)

  2. Als je als ouders geen school kunt vinden die bij jouw overtuigingen past. Dit heet richtingsbezwaar en is ook de meest voorkomende basis voor aanvraag van vrijstelling.

  3. Als je als gezin een trekkend bestaan leidt. Dit geldt vooral voor mensen die bij het circus of een kermis wonen en werken.

Ramon en ik vragen vrijstelling aan op het tweede punt. Die vrijstelling moet je aangevraagd hebben in de maand voordat je kind leerplichtig wordt, dus in Jeremiah’s geval voor juli 2020. Volgens de wet is het sturen van een brief naar je gemeente waarin je vermeld vrijstelling aan te vragen op basis van het tweede artikel genoeg. Verder is er momenteel geen noodzaak om verder te verantwoorden of te bewijzen. Het is wel zo dat de overheid hier mee bezig is, om op die manier beter te kunnen controleren of kinderen daadwerkelijk het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. We gaan wel zien waar dat uiteindelijk toe leidt.

Gebruik je methodes?

Nee op dit moment gebruik ik geen methodes. Ik heb wel heel goed uitgezocht wat kinderen aan het eind van groep 1 moeten kunnen en welke thema’s er vaak in groep 1 worden behandeld. Op basis daarvan heb ik nu zelf een onderwijsschema gemaakt. Ik ben van plan om vanaf groep 3 wel methodes voor rekenen en taal te gaan gebruiken, om te zorgen dat Jeremiah dat wel op ‘de goede manier’ leert. Voor de andere vakken, blijf ik mezelf gewoon goed informeren over de onderwerpen en zal ik die zelf uitwerken en behandelen, het liefst met zoveel mogelijk praktijklessen en veldbezoeken erbij.

Hoe doe je dat dan met sociale ontwikkeling?

Deze vraag krijgen we heel erg vaak! Er is een idee dat kinderen die TO krijgen daarmee automatisch een achterstand in hun socialisatie oplopen. Dit is gelukkig niet zo, al verloopt de socialisatie wel anders en (volgens veel onderzoeken) juist gevarieerder en rijker. Kinderen die TO krijgen, komen vaak in aanraking met een grotere variatie in leeftijden waar ze zich toe moeten kunnen verhouden. Dat betekent dus mensen van 80, maar ook mensen van 30 of kinderen van 10, maar ook kinderen van dezelfde leeftijd.

Natuurlijk vinden we het wel heel belangrijk dat Jeremiah met leeftijdsgenootjes speelt. Dit doet hij natuurlijk in de kerk bij zijn eigen zondagschool groep, maar ook bij de kleutergymles waar hij elke week naartoe gaat. Daarnaast is er een netwerk van (christelijke) TO-mensen in onze omgeving, waar we geregeld mee afspreken. De kinderen spelen dan lekker samen en de ouders wisselen ervaringen uit.

hoeveel tijd ben je er aan kwijt?

1x per jaar: Aan het begin van het schooljaar heb ik een globale planning gemaakt, met een standaard weekindeling. Daarin heb ik ook de thema’s alvast ingepland. Hier ben ik ongeveer 2 volledige dagen mee bezig geweest. Moet ik wel zeggen dat ik daarvoor al lang in m’n hoofd bezig was en dat ik die dagen heb gebruikt om alles daadwerkelijk op te schrijven.

Bij een nieuw thema: Als er een nieuw thema aankomt, dan ga ik vaak op zoek naar een activiteit, museum of boekenserie die ik kan gebruiken. Zo hebben we bijvoorbeeld het thema ‘Lichaam’ gehad. Hiervoor wilde ik graag naar Corpus, maar dat was helaas pas vanaf 6 jaar. Toen heb ik een heleboel leuke boeken gevonden.

1x per week: Meestal bereid ik alle lessen van de komende week op de zondagavond ervoor voor. Hier ben ik dan 1-2 uurtjes mee bezig. Ik maak alle opdrachtenbladen, zoek knutselwerkjes en bijbelverhalen uit. Kies alvast welke bijbeltekst we die week uit ons hoofd gaan leren enzovoort enzovoorts.

Dagelijks: Jeremiah krijgt op maandag, woensdag en donderdag ‘echt’ les van 09.00 tot 11.00/11.30. Op dinsdag zijn we heel de dag met school bezig en vrijdag combineer ik school met het huishouden. Natuurlijk is als je een TO’er bent, de hele wereld een school, dus zelfs een tripje naar de supermarkt is een moment waarop Jeremiah kan leren.

Hoe ziet je week eruit?

Maandag: Letterdag. Jeremiah is een visuele leerling, dus we zijn het alfabet aan het doorwerken door elke week 1 letter te behandelen. Daar maken we dan een knutsel van en ik maak een opdrachtenblad. Daarnaast doen we vaak woordspelletjes, veel voorlezen en gaan we 1x per twee weken naar de bibliotheek op maandag.
Dinsdag: Helpdag. Op dinsdagmorgen helpen Jeremiah en ik bij de dagbesteding van het bejaardentehuis van Alblasserdam. Daarna gaan we door naar Rotterdam, waar hij erbij zit als ik in vergadering zit bij de kerk. Vanaf daar gaan we door naar de voedselbank waar we pakketten ophalen om rond te brengen. Om half 5 begint zijn gymles van een uur. Een volle dag, maar wel Jeremiah zijn favoriete dag omdat het altijd grotendeels met zijn tweetjes is.
Woensdag: Cijferdag. Net als met de letterdag werken we elke week aan 1 getal. Hij leert wat de waarde is van dat getal en hoe het getal eruit ziet. Dit doe ik dit jaar tot het getal 20. Daarnaast doen we vaak ruimtelijke inzicht spelletjes of een rekenspelletje. Op woensdag werken we ook vaak wat meer aan het thema, en doen we een knutselwerkje voor de themahoek of gaan we samen op internet op zoek naar informatie over het thema. Zo leert hij ook waar hij goede informatie kan vinden.
Donderdag: Bijbeldag. We werken vaak aan onderwerpseries, maar als er even geen serie aan de gang is, dan kies ik een bijbeltekst waar we dan samen over praten. Een voorbeeld van zo’n serie is ‘de vrucht van de Geest’ of ‘De bergrede’. Soms doen we ook gewoon lekker samen zingen of proberen we samen te luisteren of God wat tegen Jeremiah wil zeggen.
Vrijdag: Huishouddag/Shabbat. Elke vrijdag doen we een grote schoonmaak in huis. Jeremiah en Ziva moeten hun kamer samen opruimen en we doen als heel team zorgen dat het huis spik en span is. Na kamertijd kijk ik of hun kamer goed is opgeruimd en als dat zo is, mogen Ziva en Jeremiah samen hun wekelijkse filmpjes van Paw Patrol kijken met een bakje chips. Vaak laat ik hun ook het eten van de avond kiezen en doen we in de ochtend daar samen boodschappen voor. Na het filmpje kijken gaan we samen koken, samen de tafel mooi dekken en gezellig eten.

Iets wat elke dag terugkomt is de breakfast benediction (die heb ik al eerder genoemd in een blog) en de weektekst. Ik heb dit jaar gekozen voor teksten omtrent karakter, die Jeremiah en ik uit ons hoofd leren. Volgend jaar wil ik me focussen op teksten omtrent God’s identiteit/zijn en het jaar daarop Jeremiah’s identiteit. De bijbeltekst staat op het krijtbord in de keuken en elke keer als we in de keuken zijn probeer ik het een keer te zeggen. Tot nu toe werkt het heel leuk en kent Jeremiah al best wat teksten uit zijn hoofd.

Dat was het dan! Mocht je nou nog vragen hebben over tO, vind ik het super leuk om die te beantwoorden. tot de volgende blog!



Lianne BakkerComment