#18 - AANBEVELINGEN
De tweede vraag die we kregen was of we leestips hadden voor het gezinsleven.
Boeken die ik al heb gelezen en waarom ik ze zo goed/belangrijk vond.
Loving your kids on purpose (Danny Silk)
Veruit mijn favoriete boek op gebied van ouderschap.Ik heb dit boek (voor de eerste keer) gelezen toen Jeremiah net 2 was, en hij een beetje in zijn ‘nee en ik wordt boos als ik m’n zin niet krijg’-fase kwam. Ik begon een beetje sceptisch aan het boek, want ik was bang dat het een wollig kinderen-mogen-alles boek zou zijn. Maar door het boek heen en tijdens het voorzichtig toepassen ervan, kwam ik er achter dat Jeremiah’s woede-aanvallen significant afnamen als ik hem keuzes gaf. En ik merk ook dat hij nu, met 4 jaar oud al heel goed kan redeneren en op basis van die redenatie zelfstandig keuzes kan maken.
Het is absoluut geen wollige manier van opvoeden, het is juist een stuk lastiger voor kinderen (of vooral voor de omgeving die ziet hoe je dingen aanpakt), omdat je kinderen echt de verantwoordelijkheid dragen voor het gevolg van hun keuzes. Het op deze manier opvoeden maakt mij als ouder een stuk relaxter en voor mijn idee mijn kinderen een stuk zelfstandiger.
Ben je niet zo super sterk in engels? Dan is hij vertaald naar het Nederlands (naar mijn mening wel behoorlijk slecht vertaald) en is de titel: Onze kinderen doelbewust liefhebben.Kinderen hebben geen kleinere Heilige Geest (Jennifer Toledo)
Het boek is origineel in het Engels geschreven en dat merk je soms een beetje aan de uitdrukkingen, die wij als Nederlanders misschien een beetje overdreven vinden. Maar als je daar doorheen leest, is dit boek echt een pareltje.
Het is eigenlijk een verslaglegging van alle situaties die Jennifer Toledo heeft meegemaakt met kinderen die aangemoedigd werden om al naar de Heilige Geest te luisteren.
Voor mij was het boek een eye-opener, dat we niet hoeven te wachten met het introduceren van de Heilige Geest tot onze kinderen volwassen zijn. Je kunt het nu al op hele relaxte wijze bij ze introduceren en uitleggen, omdat kinderen er veel natuurlijker mee omgaan dan wij volwassenen.Missional Motherhood (Gloria Furman)
Dit is zeker niet mijn favoriete boek van de lijst, maar dat kwam vooral omdat de schrijfstijl niet bij mij paste en ik er daardoor moeilijk doorheen kwam. Maar de inhoud van de boek is goed, mooi en opbouwend en nodig voor iedere vrouw, niet alleen moeders.
De stelling die Gloria uitwerkt is dat elke vrouw gemaakt is om te ‘moederen’, maar niet alleen kinderen, ook de mensen om haar heen. Ze werkt heel gedetailleerd uit hoe God ons als vrouwen roept om onze roeping als zorggevers te volgen.De vijf talen van de liefde (Gary Chapman)
Ik heb dit boekje in eerste instantie gelezen in voorbereiding op mijn huwelijk, maar besefte me een tijdje geleden dat het ook super handig is voor de opvoeding van het nageslacht. Jeremiah en Ziva zijn totaal verschillende persoontjes, die ook een totaal verschillende aanpak nodig hebben.
Zo zijn Jeremiah’s liefdestalen aanraking en bemoedigende woorden, die ik dus veel bewuster kan inzetten als hij iets wel of niet goed doet, maar ook in het kiezen en uitvoeren van de activiteiten die ik met hem doe. Voor Jeremiah kan op schoot zitten en hem aanmoedigen bij een boekje lezen al genoeg zijn voor 1-op-1 tijd, maar voor Ziva (dienen en samen tijd spenderen) is een tripje naar de supermarkt helemaal het einde, omdat ze dan spullen in de kar kan doen.Culture of honor (Danny Silk)
Het boek is eigenlijk geschreven om te helpen een gezonde cultuur te bouwen binnen kerken, scholen en organisaties, maar ook zeker van toepassing op gezinnen. Loving your kids on purpose (boek nummer 1) is eigenlijk een uitwerking van de Culture of Honor voor je kinderen, maar als je meer over de cultuur erachter wilt weten, zou ik je zeker aanraden om dit boek te lezen.
Boeken die ik nog wil lezen en waarom.
To hell with the hustle (Jefferson Bethke)
Ik heb de eerste hoofdstukken van dit boek gelezen, maar meteen was dit al een boek die bovenaan mijn leeslijst kwam te staan. Jeff Bethke is een hele fijne schrijver, die op een ongedwongen en informele manier de vloer aanveegt met het ‘druk-druk-druk’ zijn van tegenwoordig. Met interessante onderzoeken had hij mij in de eerste hoofdstukken al overtuigd dat de huidige cultuur van altijd maar meer, sneller en beter zijn lang niet altijd goed en bijbels is! Ik kan niet wachten om het boek te bestellen en verder te lezen!
Zover ik weet is dit boek niet vertaald, aangezien het nog maar een maand of anderhalf uit is :)A family guide to the Biblical Holidays (Linda Pierce)
Zoals je in onze MVS (blog #12) en de uitwerking ervan (blog #17) kunt lezen, willen we als gezin steeds meer volgens de bijbelse ritmes leven. Natuurlijk kan ik bij een aantal dingen wel putten uit onze tijd in Israel, maar dat was vooral bij Joodse gezinnen die Jezus niet als de Messias zien. Daarom wil ik dit boek graag lezen om te zoeken naar leuke, creatieve manieren om steeds meer bijbelse feestdagen in ons gezin te integreren.Shabbat Table Talks (Rabbi Ralph Tawil)
In lijn met de bijbelse ritmes, houden wij ook al een tijdje de vrijdagavond en zaterdag apart als rustdag. Een belangrijk onderdeel van Sabbat is gesprekken en verhalen (Die zijn sowieso een belangrijk onderdeel van multi-generationeel gezin zijn). De vrijdagavond maaltijd is in Israel ook de ultieme mogelijkheid voor ouders om met hun kinderen over Gods woord te praten. Het boek van Ralph geeft concrete tips en tools om te gebruiken bij de familie-maaltijden.
Wij zijn wel een beetje bevooroordeeld, want Ralph en zijn vrouw zijn zo goed als familie, maar daardoor weten wij ook hoe zij hun Sabbat-maaltijden invullen. Dat willen we heel graag ook voor ons gezin, dus ik ben erg benieuwd naar het boek!De 5 gewoontes (Jonathan Pellegrom)
Jonathan is al jaren jongerenwerker en heeft in zijn werk veel mensen ontmoet die met andere jongeren werken. Op basis van zijn ervaring en al zijn ontmoetingen heeft hij een boek geschreven hoe je op hele natuurlijke wijze een impact kan hebben op jongeren. Voor mij met kleuters lijkt het nu nog niet heel relevant, maar ik denk dat als je de gewoontes ontwikkelt voordat je pubers hebt, dat die impact waar Jonathan het dan over heeft al veel eerder gebeurd!
Ps. 22 november 2019 wordt Jonathan zijn boek gelanceerd en je kunt daar bij zijn! Ga snel naar: https://www.de5gewoontes.nl/launchparty en schrijf je daar in! Kun je meteen het boek bestellen.
podcasts
Five Minute Fatherhood
Een voorheen dagelijks, maar tegenwoordig 3x per week podcast van maximaal 10 minuten waarin er heel kort een tip of tool wordt gegeven die je kunt gebruiken in het zijn van opvoeder. Natuurlijk heet de podcast fatherhood, maar 50% van de luisteraars is vrouw, dus hij is voor iedereen! Als je hetgeen van deze podcast leuk vindt, hebben ze ook podcasts waarin vaders worden geïnterviewd die al op een hele intentionele manier bezig zijn. Ik haal daar zelf echt een hele boel leuke en creatieve ideeën uit.
Ik luister de podcast al vanaf het begin, en het heeft Ramon en mij echt heel erg geïnspireerd en hielp ons bij veel dingen waarvan wij al wel het idee hadden dat we het anders wilden, maar nog niet goed wisten hoe.Abraham’s Wallet
Deze podcast heb ik nog maar net ontdekt. Het gaat niet perse over opvoeding, maar over budgetteren en op een bijbelse manier met je geld om te gaan. En daarmee gaat het voor mijn idee toch wel op voor opvoeding. Want als wij goed met ons geld om gaan, kunnen we dat ook van jongs af aan aan onze kinderen leren. Leuke podcast, ook wel weer gericht op mannen, maar ik vind hem te luisteren voor zowel vaders als moeders.
Dat was het, Onze lijst met aanbevelingen! Volgende week beantwoorden we twee vragen die we de laatste tijd erg vaak krijgen: wanneer gaan jullie naar de USA? en Wat Doen jullie als jullie terugkomen uit de USA?